Regler i bostadsrättsföreningen

Praktisk information och trivsel för Brf Tygelsjö Ängspark


Vad är en bostadsrätt?

En bostadsrätt är en nyttjanderätt till en viss lägenhet och en andelsrätt i bostadsrättsföreningen. Vanligtvis är bostadsrätten en bostadslägenhet, men kan också gälla t.ex. radhus, villa, lokal mm. I vår förening består lägenheterna av radhus.

Du som bostadsrättsinnehavare äger rätt att bo i lägenheten och har ansvar för att reparera och underhålla den.

 

Du måste vara medlem i bostadsrättsföreningen.

Den som innehar en bostadsrätt måste också vara medlem i bostadsrättsföreningen. Nya medlemmar ska godkännas av föreningens styrelse. Så länge du uppfyller dina skyldigheter och så länge föreningen lever kan du aldrig förlora bostadsrätten.

 

Ni äger huset tillsammans.

Det är bostadsrättföreningen som äger fastigheten med alla lägenheter. Det betyder att du, tillsammans med de andra medlemmarna i föreningen äger hela fastigheten med bostäder, gemensamma utrymmen och gården.

 

Vad är det man köper?

En bostadsrätt är en nyttjanderätt till en viss lägenhet och en andelsrätt i bostadsföreningen. Vid köp av bostadsrätt är nyttjanderätten (rätten att bo i lägenheten) och andelen bostadsrättsföreningen man köper. När du köper en bostadsrätt måste du samtidigt bli medlem i bostadsföreningen. Det är medlemmarna i bostadsrättsföreningen som tillsammans äger fastigheten med dess bostäder, gemensamma utrymmen och utomhusmiljön.


Styrelsens funktion och ansvar

Bostadsföreningens högsta beslutande organ är föreningsstämman. Ordinarie stämma hålls en gång om året. Där utses en styrelse som har ansvaret för den löpande förvaltningen och verksamheten mellan stämmorna.

Styrelsen är ytterst ansvarig så att föreningens förvaltning utförs på bästa sätt och att föreningen följer gällande lagar och bestämmelser. Styrelsearbetet regleras av b.la bestämmelser som finns i bostadsrättsföreningens stadgar, Bostadsrättslagen (BRL) och Lagen om ekonomiska föreningar (LEF).

Krav som ställs på dig som bostadsrättsinnehavare

Du håller lägenheten i gott skick

Du har skyldighet att på egen bekostnad hålla lägenheten i gott skick. Det innebär i praktiken att du ansvarar för t.ex. lägenhetens inre, förråd och liknande utrymmen som du disponerar själv. Det gäller t.ex. tapetsering och målning i lägenheten, underhåll av badrum samt reparation av de skador som uppstår.

Du är också skyldig att iaktta allt som krävs för att det ska råda ordning och reda inom fastigheten, så att den kan hållas i gott skick. Naturligtvis måste du också rätta dig efter föreningens regler och föreskrifter.

 

Försäkra bostadsrätten

Du är inte skyldig att ha en försäkring på bostadsrätten, men eftersom du är skyldig att själv bekosta och reparera eventuella skador i lägenheten, bör du teckna en hemförsäkring och en speciell bostadsrättsförsäkring. Tänk på att se till så att försäkringen täcker de skador som du själv måste svara för enligt bostadsrättslagen och din bostadsrättsförenings stadgar.

 

Årsavgiften betalar föreningens kostnader

Årsavgiften delas upp i tolv delar och betalas månadsvis. Avgiften går till att betala föreningens kostnader för t.ex. sophämtning, försäkringar och fastighetsskatt, samt räntor och amorteringar på lån som föreningen tagit för att t.ex. köpa eller reparera fastigheten.

 


Regler i Brf Tygelsjö Ängspark

§1 Andrahandsuthyrning

 

Andrahandsuthyrning tillåts i högst ett år i taget. Andrahandsuthyrning är en överenskommelse mellan innehavaren och andrahandshyresgästen
En ansökan måste lämnas in till styrelsen och en prövning sker för varje ansökan. Förbered dig på att motivera skälen till uthyrning.Anledningar till godkännande av andrahandsuthyrning kan vara:

  • Tillfälligt arbete på annan ort
  • Studier på annan ort
  • Militärtjänst
  • Provsammanboende

 

För att skicka in en ansökan fyll i formuläret.



Din ansökan behandlas på nästa styrelsemöte


§2 Byggnationer vid tomtgräns


Styrelsen vill förtydliga de riktlinjer som finns gällande byggnationer som uppförs i form av staket eller liknande byggnationer.

Riktlinjerna omfattar främst, tomtgräns, elskåp, rensbrunnar, nedstigningsbrunnar med mera.

 

Tomtgräns

Vid upplåtande av staket eller liknande byggnation som uppförs mellan två bostadsrätter ska byggnationen upplåtas på tomtgränsen. Detta om ingen annan överenskommelse finns. Om tomtgränsen inte går att avläsa utgår styrelsen från följande;

  • Fogmassan mellan husen (omfattar husen med tegelfasad).
  • Brytningspunkten mellan husen (omfattar husen där bostadsrätterna inte är i en vertikal nivå).
  • Måtten mellan fönsterna mellan bostadsrätterna (omfattar husen i putsad fasad).
  • Där buskage finns planterat (omfattar hörntomter).
  • Förrådets yttervägg mot andra bostadsrättsinnehavarens förråds yttervägg (gäller tomter med förråd som är byggda vägg i vägg).

Styrelsens beslut motiveras med stöd från K-fastigheter. K-fastigheter menar att tomtgränsen går där husen bryts om det inte gäller en hörntomt. Brytpunkten är svår att tyda på husen med putsad fasad. Där ser vi att avståndet mellan de två närmaste fönsterna ger en tydlig tomtgräns.


Elskåp

Finns det ett elskåp monterat på en bostadsrättsinnehavares tomt och väljer att stänga in elskåpet, är föreningen inte ansvarig för återställning vid tillträde. Omfattar elskåp som byggs in så det inte går att arbeta vid skåpen under bra arbetsförhållanden.

Styrelsen rekommenderar att vid möjlighet inte uppföra en byggnation framför elskåp. Om tomtgränsen är så pass stor att ett arbete går att utföra trots att en byggnation uppförts ska behörig personal ges tillträde att utföra arbete i skåpen. Detta utan undantag.


Rensbrunnar, nedstigningsbrunnar med mera.

Finns det en nedgräv brunn av något slag på en bostadsrättsinnehavares tomt och denna blockeras, byggs in eller byggs över, ansvarar inte föreningen för eventuella skador på byggnationen som medföljer vid arbete i brunnarna. Omfattar samtliga brunnar i bostadsrättsföreningen.

Styrelsen rekommenderar att vid byggnation lämna brunnar synliga och lättåtkomliga så att ingen skada på den byggnation som uppförts blir nödvändig.


§3 Staket/plank


Material
Stolpar: 95x95 tryckimpregnerat trä
Reglar: 45x45 tryckimpregnerat trä


Utförande

Max höjd 180cm, alternativt 160cm
Höjd upp till 120cm kan vara helt tätt, alternativt 10 - 20 mm mellanrum för vind
Från 120cm –180cm ska 50% luft lämnas


Färg
Trärent (tryckimpregnerat)


Byggnation av plank ska diskuteras och godkännas av sittande styrelse


Avskiljande staket mellan grannar.

Om ni väljer att sätta upp staket i gränsen mellan 2 lägenheter, vill styrelsen ha en skriftlig bekräftelse på att det är ok mellan grannarna. Finns blankett att hämta.




§4 Grillning

Grillning är tillåtet på gård och tomt med kol, gasol eller el, så länge inte myndigheterna utfärdat eldningsförbud, under förutsättning att det sker under uppsikt med tillgång till brandsläckningsutrustning eller dylikt. 

Oavsett var ni grillar bör ni placera kol, gasol eller el grillen så att det inte finns risk för brand eller så att det orsakar olägenhet för grannarna. Detta med hänvisning till §40 och §44 i föreningens stadgar.

Om en byggnation i form av en grill uppförs ska du som innehavare ha grannarna i åtanke. Informera dem om din byggnation och lyssna in deras synpunkter. Detta ifall det finns risk att byggnationen kan orsaka olägenhet för närmaste granne/grannar.  


Det är aldrig tillåtet att elda med trädgårdsavfall, spillvirke/tryckimpregnerat eller liknande.


§5 Miljöhusen

Föreningen tillhandahåller medlemmarna fyra miljöhus. Där kan medlemmar sortera restavfall, matavfall, trädgårdsavfall, metall, ofärgat glas, färgat glas, kartong, tidningar och plast. Det är varje enskild medlems ansvar att sortera så rätt avfall hamnar rätt. Om fel avfall slängs eller otillåtet avfall slängs kommer en faktura skickas till den enskilda medlem som förorsakat en debitering pga. otillåten sortering.



Läs mer om vad som kan sorteras i föreningens miljöhus och vad som inte kan sorteras


§6 Brevlåda

Föreningen har tillhandahållit en brevlåda. Det är därför inte tillåtit att medta denna vid flytt.

Brevlådan får inte flyttas närmare enskild medlems tomt utan skall vara på den plats den står på. Brevlådan får heller inte bytas ut eftersom föreningen eftersträvar ett likvärdigt perspektiv.


§7 Rökning

Du som rökare visar självfallet hänsyn till dina grannar.

Rökning är inte tillåten i miljöhusen eller på lekplatsen.

Fimpar och annat skräp får självfallet inte slängas på föreningens mark eller i närområdet. Föreningen hänvisar till restavfallskärlen.


§8 Ombyggnad/renovering

Ombyggnad/renovering av lägenhet får utföras så länge det överensstämmer med föreningens stadgar.

För alla ombyggnader och renoveringar krävs dock styrelsens godkännande i förväg. Utöver föreningens stadgar skall gällande lagar, regler och byggnormer följas vid varje ombyggnad och renovering.

Obs! Tänk på att ansökan ska göras i god tid, så att styrelsen har möjlighet att godkänna eller avslå ansökan innan arbetet påbörjas eller beställs av bostadsrättsinnehavaren.


Inga arbeten på fastighetens gemensamma eller den enskilde bostadsrättshavarens värme- eller ventilationssystem får göras utan styrelsens skriftliga tillstånd


Alla fasta elektriska installationer ska vara utförda av behörig elektriker. Inga förändringar får göras i proppskåp utan styrelsens skriftliga tillstånd


Vattenanslutning till diskmaskin ska ha avstängningsventil med manöveranordning som är synligt placerad ovan bänk och lätt åtkomlig. Andra vattenanslutna apparater, ska ha avstängningsventil med lättåtkomlig manöveranordning. Anslutningsrör för vatten eller avloppsslang från köksapparat ska utföras utan fogar. Anslutningsrör för vatten ska vara provat och godkänt för avsedd användning. Avsättning för anslutningsrör för vatten ska vara anpassad för tätning mot en plan packning.


Innan byggnation/renovering av bostaden påbörjas ska bostadsrättshavaren skicka in en ansökan via webbformuläret.






§9 Fasaden

Enligt stadgarna §41 Tillbyggnad får förändring av fasaden endast ske efter styrelsen skriftliga godkännande. Detta innefattar all montering som sker på fasaden. Om styrelsen godkänner tillbyggnationen svarar den enskilda medlemmen för skötsel och underhåll av anordningen. Den enskilda medlemmen har också ekonomiskt ansvar om anordningen leder till övriga skador runt anordningen. Föreningen kommer skicka ut en rättelse om att demontera anordningen och/eller åtgärda de skador som uppkommit i samband med monteringen av anordningen. Åtgärden skall ske på ett fackmannamässigt sätt. Styrelsen ska också mottaga underlag på vem som är entreprenör, organisationsnummer och kvalitetsansvarig person och företag.


§10 Mark

Marken som är i direkt anslutning till bostaden är upplåten med bostadsrätten enligt köpekontraktet.



§11 Nummerskyltar på förråd

Varje lägenhet har ett nummer som representerar adressen. Dessa nummer är monterade på förrådets vägg ut mot vägen. Det är inte tillåtet att flytta dessa nummer. Det är heller inte tillåtet att byta ut siffrorna mot ett annat textsnitt.

Det är tillåtet att montera ner siffrorna vid t.ex. målning av förråd. Viktigt att siffrorna förvaras korrekt och monteras upp efter renoveringen färdigställts.


§12 Förråden

Föreningens förråd varierar i färgerna grön och röd. Det är inte tillåtet att måla om förråden i en annan färg än ursprungsfärgen.

Det är tillåtet att måla om förråden. Det är viktigt att fylla i formuläret för ansökan om renovering. Där kan du också begära den färgkod som ditt förråd har.

Om målning av förråd sker i annan färgkod än ursprungsfärgen kommer du behöva återställa förrådet.


§13 Vitvaror

Föreningen tillhandahöll kyl, frys, diskmaskin, induktionshäll, ugn, Micro, köksfläkt, tvättmaskin och torktumlare vid nyproduktion. Dessa är du som enskild medlem ansvarig för. Föreningen ersätter inte vitvaror utan bekostas av enskild medlem.


§14 Parkeringen

På föreningens parkeringsplatser får ett fordon ha en maxlängd på 5 meter och en maxbredd på 1.9 meter.


§15 Gästparkering

Föreningen tillhandahåller 10 parkeringar för besökande. Parkeringen är endast avsedd för besökande till föreningen och ska därför

inte användas av enskild medlem som en extra parkering. Fordonet som parkeras på platsen skall vara i trafik, det vill säga inregistrerat, besiktigat, skattat och försäkrat.



§16 Parkeringstillstånd

För att nyttja föreningens besöksparkering skall ett parkeringstillstånd placeras vid framrutan. Dessa parkeringstillstånd delas ut av styrelsen en gång per år och varje lägenhet tilldelas två tillstånd. Om du blir av med ett tillstånd kan ett nytt köpas för 500 kr av styrelsen.


§17 Boendeparkering

Föreningen tillhandahåller kostnadsfria boendeparkeringar som är en numrerad parkeringsplats. Parkeringsplatsen delas ut av styrelsen i samband med inflytt. Om du parkerar på någon annans parkeringsplats riskerar du att bötfällas för felaktig parkering.

Om du önskar byta parkeringsplats kan en förfrågan ske på föreningens hemsida. Du reserverar då en parkeringsplats och meddelas när den tilldelas dig.

Du kan endast låna en parkeringsplats åt gången av styrelsen.

Du hittar all information om boendeparkering genom att klicka här


§18 Aircondition

För installation av aircondition ska föreningens andra regelverk uppfyllas och en korrekt byggd ansökan skickas in till styrelsen.

Styrelsen godkänner inte installationer av aircondition om närliggande grannar inte skrivit under ett medgivande.


Om styrelsen anser att det är aktuellt med en särskilt besiktning för installationen ska bostadsrättshavaren på egen bekostnad besiktiga installationen. En styrelserepresentant skall medverka på denna besiktning.


Montering och placering

Utomhussektionen skall placeras på markstativ. Får inte monteras på föreningens fasad.

El kopplas direkt till elcentral. Elcertifikat krävs för installation.

Placering av inomhus & utomhus del är upp till varje bostadsrättsinnehavare.


Installationen av Aircondition får påbörjas efter att styrelsen gett klartecken.










Brf Tygelsjö Ängspark

Brf Tygelsjö Ängspark

Laavägen 64

Tygelsjö